Budi DRUGačiji i pruži nam ruku, jer i naš život ima svoju priču

Budi DRUGačiji i pruži nam ruku, jer i naš život ima svoju priču

by admin, 15/05/2018

U periodu od 7. do 12. maja Tuzla je bila domaćin Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade „PARALLEL“, manifestacije koja je okupila oko 350 učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Organizator takmičenja bilo je Studentsko vijeće „MEDICUS“ . University hotel Dorrah je ustupio prostorije svoje biblioteke i restorana za potrebe održavanja radionica i time pružio podršku ovom izuzetno važnom događaju.

Slogan projekta je glasio: Budi DRUGačiji i pruži nam ruku, jer i naš život ima svoju priču.

Ruka im je pružena, a priče ispričane. Grad soli napustiše sa lijepim uspomenama ispunjeni najljepšim emocijama. Na trenutak, osjećali su se bitnim. Sedam dana bili su pod lupom, A njihove priče su ispričane na najbolji mogući način kako bi to uradili najvještiji pripovjedači, a sve zahvaljujući njima samima. Predstaviše svoje vještine, pokazaše mogućnosti, osvojiše medalje, stvoriše se nove simpatije, prijateljstva…

Tokom boravka u Tuzli imali su priliku učestvovati u različitim aktivnostima, od sportskih takmičenja, kreativnih radionica, koncerta, health programa, unified programa, javnoj tribini… Takmičili su se u pet sportova, tri dana su učestvovali u izradi raznih predmeta, jedan dan su za njih pjevali Kemal Hasić, Azra Husarkić i Denial Ahmetović. Health program na istom projektu po drugi put u BiH, oko 60 evidentiranih takmičara za urađenim zdravstvenim pregledom i na kraju Unified takmičenje.

Na javnoj tribini se pričalo o pravima i mogućnostima osoba sa poteškoćama u razvoju, njihovom trenutnom statusu u društvu, stigmi koja ih prati. Predavanja su držali prof. Alma Dizdarević, Ivana Paunović, direktorica SO BIH Kada Delić Selimović, Jenni Hakkinen, Ilse Hemmelmayr.