Ajdina Jajić, studentica Medicinskog fakulteta u Tuzli: Dobra organizacija i fleksibilnost su ključ uspjeha

Ajdina Jajić, studentica Medicinskog fakulteta u Tuzli: Dobra organizacija i fleksibilnost su ključ uspjeha

by admin, 09/01/2023

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla  nedavno je upriličena dodjela priznanja za učenike/ce generacija gdje je prisustvovala i naša studentica Ajdina koja je završila je Srednju Medicnsku školu u Živinicama.

Piše: Almedina Hrnjić

Iza nje uspjeha je mnogo, a mi se ponosimo što ćemo naredne zajedno dijeliti i slaviti. Ajdina je nastavila putem nauke i upisala Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli,  dolazi nam iz Živinica.

Pored formalnog obrazovanja mnogo je aktivnosti koje ispunjavaju dane u njenom životnom putovanju: slikanje pejzaža, pisanje literarnih radova, eseja, fotografisanje prirode, vožnja biciklom  i trening samo su neke od aktivnosti.  Strast ka slikanju je naslijedila, a za svog uzora je oduvijek imala mamu i tetku.

„Mnogo tehnika slikarstva sam pokupila od mame, ali i od tetke. Još od malena gledala sam kako tetka spretno slika profesionalne slike nogama. Da, baš nogama. Moja tetka je invalid, ali je svoj talenat maksimalno iskoristila. Tako da sam i ja krenula tim slikarskim, umjetničkim stopama. Bojala rukice i prljala novu odjeću, ali na kraju stvarala unikatna umjetnička djela na parčetu papira. To me pratilo kroz cijeli moj život pa i danas. Kad god uhvatim vremena, pobjegnem u svoj mali šareni svijet, obojen onako kako ja želim.“

Pored slikanja, Ajdina vješto vlada i pisanom riječi i ne krije svoju ljubav prema književnosti. Kao omiljenu knjigu izdvaja „Derviš i smrt“- Meša Selimović. Treba istaći da je prepoznata i na takmičenjima, te su tako stigle i mnogobrojne nagrade, a neke od njih su:

-Nagrada stručnoj žirija za najbolji literarni rad na temu „Zimska priča moga grada“ na nivou Federacije BiH,

-Nagrada za literarni rad „Heroji zlatnog srca“ napisan u povodu obilježavanja Dana Armije RBiH

Slikarstvo, književnost, a uz to nosilac smeđeg pojasa u karateu i članica Crvenog križa od 2019. godine. Uspjeh ne dolazi preko noći i to je zasigurno,ali kako uspjeti, kako se organizovati, kako Ajdina postiže sve?

„Moja organizacija je puna nekih iznenadnih dešavanja. Često se neke planirane dnevne aktivnosti izmjene u zavisnosti tog dana. Međutim ključ svakoga uspijeha jeste dobro organizovano i iskorišteno vrijeme, ali i organizovano vrijeme za odmor. Nekada je čak bolje prekršiti dnevni plan i priuštiti sebi neki kratki odmor ukoliko nam je to zaista potrebno. Nakon što „napunimo baterije“ vraćamo se sa motivacijom, puno snažniji i svježiji“, kaže nam Ajdina,  a za neke od gore navedenih aktivnosti voli raditi u slobodno vrijeme, koje želi što kvalitetnije iskoristiti.”

„Slobodno vrijeme gledam da iskoristim maksimalno na što produktivniji način, ali nekada je potrebno i slobodno vrijeme posvetiti sebi i odmoru. Ja svoje slobodno vrijeme provodim baveći se aktivizmom. Volonter sam Crvenog križa grada Živinice, završila sam jednogodišnji mandat u Omladinskoj banci, tokom srednjoškolskog obrazovanja bila sam PR-menadžer i zamjenik koordinatora Asocijacije srednjoškolaca u BiH Lokalnog tima Živinice. Učesnik sam raznih seminara u našoj državi, kako SHL-ovih tako i drugih neformalnih organizacija.”

Naravno u slobodno vrijeme se volim baviti slikarstvom, najviše slikanjem pejzaža. Zatim pisanjem raznih citata, eseja. Pošto se sportom bavim već 7 godina, treniranje je neizostavano u mom slobodnom vremenu.“,  ispričala nam je Ajdina i vjerujemo da će naše studentice pronaći motivaciju kako iskoristiti svoje slobodne sate.

Ajdina je dokaz i da se dobar glas daleko čuje, pa je tako i po preporuci stigla u našu riznicu.

„Nakon priča poznanica i svih doživljaja bilo je nemoguće ne prijaviti se. U Dorrahu stanujem već 3 mjeseca. Moram priznati da sam jako zadovoljna. Ispunli su moja očekivanja. „

Otkrit ćemo vam zanimljivost, Ajdina dijeli sobu sa Crnogorkom, a do sada ima pozitivno iskustvo.

„Cimerica i ja smo se jako brzo uklopile, iako dolazimo iz različitih gradova, različitih zemalja. Lijepo je razmijeniti iskustva, upoznati nove kulture i navike života neke druge zemlje. „

Pored iskustva sa cimerkom iz druge države, izdvaja i ostale prednosti boravka u Dorrahu.

„Dorrah pruža poseban osjećaj topline, prihvaćenosti, zajedništva, porodice. Nije mnogo udaljen od fakulteta tako da mi pruža uštedu vremena. Na pauzama između predavanja vrlo brzo mogu doći u Dorrah na odmor, topli čaj, kafu ili čak par minuta sna. Posebno sada u zimskom periodu dobro dođe topla soba i šalica čaja da „napunim baterije“ za nadolazeće dnevne aktivnosti na fakultetu.  Također ono što je posebno jeste da su u Dorrahu sve studentice tu jedna za drugu. Za neki savjet, pomoć oko pojedinih predmeta, a naravno i za druženje i uklapanje u sredinu. Jako je lijepo kada imate nekoga ko je već prošao ono što vi trenutno prolazite, nekoga ko je već uklonio trnje sa vašeg puta te vam sada samo pokazuje smjernice. „

Drago nam je da Ajdina ima ovako lijepa iskustva i da je u našoj riznici pronašla svoj mir i siguran dom tokom studiranja, jer kako i sama kaže veliki je izazov danas za jednu djevojku napustiti rodno mjesto i doći u novu sredinu.

„Veliki je izazov napustiti svoj grad, svoje učestale navike, porodicu i doći u neki potpuno novi grad, potpuno novo okruženje. Posebno u 21. vijeku jer… sami smo svjesni naše danjašnjice, aktuelnih tema, posebno djevojke. Nekako najviše iz tog razloga sam i izabrala baš Dorrah kao moju sigurnu mirnu luku na kraju svakog dana. Zbog sigurnosti koju pruža i osoblja koje je tu 24/7 za sve što treba. „

Istina, budućnost će donijete još mnogo izazova i prepreka, koji je krajni cilje već sad uspješne mlade žene?

„Cilj mi je na razne načine doprijeti do ljudi, do njihovih mišljenja i ukazati im na važnost ekologije, neformalnog obrazovanja, ali i važnost škole i prilika koje nudi. Važnost ljudi, osmijeha i zagrljaja. Važnost stvari koje se ne mogu kupiti, ali se vrlo lahko mogu izgubiti. Cilj mi je također sve to protkati i upakovati u svoju prvu knjigu koju pripremam. Tako da ciljeva u životu je mnogo, ukoliko imamo želju i motivaciju. A svi naši ciljevi mogu postati stvarnost, samo ukoliko se dovoljno potrudimo i nikada ne odustanemo.“

Ajdini, ali i svim našim studenticama želimo da nastave uspješno i hrabro koračati ka svojim snovima, nadamo se da će i ova priča biti motivacija i vjetar u leđa za neke nove priče, ideje, želje i snove.