Amra Saletović: Dodatno usavršavanje nakon fakulteta otvorilo mi je put do velike IT kompanije

Amra Saletović: Dodatno usavršavanje nakon fakulteta otvorilo mi je put do velike IT kompanije

by Emina, 22/10/2020

Možda je prošlo nekoliko sedmica, ali ponovo smo tu.

I ovoga puta smo odlučili provjeriti gdje su to naše studentice nakon što su napustile riznicu sjajnih i izuzetnih bisera. Danas ćete imati priliku upoznati ambicioznu i zaista odgovornu djevojku, kakvu je pamtimo i vjerujemo da je takva ostala, ako ne i još bolja postala.

Razgovarala: Almedina Hrnjić

Amra Saletović je djevojka koja napunila 24 ljeta, rođena u Tuzli gdje i danas boravi. Završila je Fakultet elektrotehnike, odsjek elektroenergetske mreže i sistemi. Ne samo da je dijelila svoj studentski život sa nama, već je ona i danas tu. Zaposlena, uspješna, pametna i vrijedna IT girl.

Gdje je Amra nastavila svoj put poslije fakulteta i radi li u svojoj struci?

“Trenutno sam zaposlena u Virgin Pulse. Ne mogu reći da radim u svojoj struci s obzirom da je moje usmjerenje na fakultetu bilo vezano za energetiku, trenutno radim kao inženjer za baze podataka. Nakon završenog fakulteta, prijavila sam se za odrađivanje pripravničkog staža u RMU Banovići. Također, uporedo sam išla na BILDIT radionice programiranja u Tuzli. U rudniku sam provela 6 mjeseci, nakon čega mi se ukazala prilika za rad u Virgin Pulse.

Drago nam je kada čujemo da naše studentice vrijedno rade i nakon fakulteta te svoje znaje nadograđuju, a kako je izgledao studentski život Amre?

“Moj studentski život i nije bio baš težak. Naravno trebalo mi je vremena da se naviknem na sve, ali nije bilo značajnih problema. Dosta toga bih mogla izdvojiti kao pozitivne stvari tokom studentskog života, od novih poznanstava, iskustva, edukacija do razvoja ličnosti, svijesti o odgovornosti i obavezama, osamostaljenja te shvatanju da možemo dati vlastiti doprinos zajednici u kojoj živimo. ”

Na samom početku spomenuli smo kako je Amra svoje studentske dane dijelila i sa nama, kakva Amra nosi iskustva kao jedna od djevojaka koja je bila dio riznice Dorrah?

,,Dorrah je mnogo doprinio mom uspjehu. Uvijek sam se mogla fokusirati na rad i učenje, a pri tome sam uvijek imala gotove obroke, čistu i toplu sobu, za koje su zaslužne uposlenice Dorraha. Iz Dorraha nosim samo pozitivna iskustva, stekla sam prijateljice za cijeli život na koje uvijek mogu računati. Mogu reći da je Dorrah uveliko doprinio jačanju mojih lični te komunikacijskih vještina, s obzirom da smo imale mogućnost da prisustvujemo različitim edukativnim radionicama i časovima. ”

Zahvaljujemo se na lijepim riječima! Mnogi mladi u BiH se susreću sa problemom pronalaska posla, a posebno u svojoj struci te čekaju i po nekoliko mjeseci. Je li zaista teško naći posao?

“Iskreno jeste. Ja sam na svoju volonterski rad čekala skoro godinu i po dana. Ali to ne znači da trebamo odustati. Odlučila sam da se prilagodim potrebama tržišta, pa sam umjesto čekajući posao u energetici, odlučila okušati se u IT-u sektoru i za sada mi je to pošlo za rukom, pa ćemo vidjeti šta vrijeme nosi.”

Šta vrijeme nosi i šta nam sudbina sprema ne možemo znati, ali bi trebali planirati i imati  ciljeve, koji su to Amrini ciljevi i gdje se vidi za 5 godina?

,,Za pet godina se i dalje vidim u IT sektoru, to je ono što me trenutno najviše privlači i volim to što radim.”

Šta bi jedna IT djevojka poručila današnjim studentima?

“Vjerujte u sebe i svoje ideje, budite uporne i predane onome šta radite, ali također i uživajte u studentskim danima, jer zaista je to najljepši dio odrastanja.”