Anida i Šejla: Danas slavimo, sretan vam Međunarodni dan studenata

Anida i Šejla: Danas slavimo, sretan vam Međunarodni dan studenata

by admin, 17/11/2020

Međunarodni dan studenata se slavi u znak sjećanja na praške studente koji su strijeljani bez suđenja nakon mirnog prtesta  1939. godine, oko 1200, koji nisu strijeljani, odvedeni su u koncentracijske logore. Tog dana je Konstantin von Neurath, njemački upravitelj Češke i Moravske, ugušio studentske demonstracije zatvorivši sve ustanove visokoškolskog obrazovanja u Češkoj.

Nakon kratkog historijskog podsjećanja plovimo u budućnost sa našom Anidom i Šejlom. Dajemo priliku kao i do sada da naše studentice podijele svoja razmišljanja, a ovoga puta o planovima i nekim dugoročnim ciljevima u budućnosti govore naše divne, istrajne i ambiciozne djevojke, koje su prije svega položile ispit prijateljstva.

Razgovarala: Almedina Hrnjić

Anida Šehić sa svoja 24 ljeta trenutno boravi u Tuzli, šesta godina Medicinskog fakulteta, a šta sutra kada Anida odjene bijeli mantil i bude doktorica medicine?

,, U ulozi ljekara ne želim samo obavljati svoj posao, imati radno vrijeme od 07:00 do 15:00 h, želim da radim na sebi, da poboljšavam svoje vještine i unapređujem svoje znanje svakim danom. Da moji pacijenti u meni vide i prijatelja i ljekara i nekog ko će uvijek nastojati da da maksimum od sebe kako bi im pomogao. Ne znam gdje će me život odvesti, kakve će biti moje stanice, ali se nadam da ni u jednom trenutku neću iznevjeriti Hipokratovu zakletvu a ni obećanja koja sam dala sebi.”, kazala je Anida.

Možda su različite struke i zanimanja, ali one dijele jedan dom, jednu kuhinju, dijele mnoge uspomene, ali ono najvažnije dijele prijateljstvo. Šejla Trbić nam dolazi iz Bijeljine, trenutno je četvrta godina Tehnološkog fakulteta, usmjerenje kvalitet i sigurnost hrane. Gdje možemo vidjeti Šejlu nakon završenog fakulteta?

,,Nakon završetka Tehnološkog fakulteta, usmjerenja kvalitet i sigurnost hrane, vidim se kao sanitarni inspektor. Cilj mi je da svoje znanje iskoristim kako bih poboljšala kvalitet hrane koju svakodnevno koristimo. Želim doprinijeti da građani naše zemlje konzumiraju zdravu i provjerenu hranu. Svojim primjerom želim podstaći i druge da teže ka obrazovanju, jer svijet na mladima i znanju ostaje. Također, pozivam sve studentice da se tokom studija maksimalno posvete ličnom i profesionalnom usavršavanju, jer samo kroz lični kvalitet možemo doprinijeti kvalitetu našeg društva. Poslije osnovnih studija, želja mi je da nastavim svoje obrazovanje na master studijama.”, kazala je Šejla.

Vodilja naše Šejle je kako navodi jedan poznati citat Nelsona Mandele koji nosi snažnu i jasnu poruku, posebno danas kada imamo sve veći odliv mozgova: “Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da promijenite svijet.”

Anida teži promjeni i vjeruje da će istrajati u tome: “Ja vječiti kalimero znam da ću težiti prmjeni sistema, bit ću ona promjena koju želim vidjeti u svijetu. I na kraju ‘ACTA NON VERBA’-djela ne riječi! Težit ću ka tome i trudit ću se da moja djela o meni govore.

Želimo vam uspjeh i sreću u daljem studiranju, budite one promjene koje želite vidjeti, slavite ovaj dan, jer najljepše je studentsko doba!