Dženita Kurtćehajić za Dorrah.ba: Stadij bolesti je ključan u liječenju karcinoma dojke

Dženita Kurtćehajić za Dorrah.ba: Stadij bolesti je ključan u liječenju karcinoma dojke

by admin, 30/10/2020

U BiH nema tačnih podataka o broju oboljelih od karcinoma dojke. Nezvanična statistika pokazuje da od oko 1.400 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku za život.

Razgovarala: Almedina Hrnjić

Kako nastaje karcinom dojke, koji su njegovi simptomi, o važnosti samopregleda i posjeta doktoru razgovarali smo sa Dženitom Kurtćehajić, specijalistom ginekologije i akušerstva.

,,Karcinom dojke nastaje nekontroliranom diobom stanica u različitim dijelovima dojke a najčešći simptom je bezbolna kvržica koju žena primijeti tokom samopregleda. Drugi simptomi mogu biti promjena oblika i veličine dojke, promjena kože (narančina kora), iscjedak iz bradavice, kao i bol u dojci. ”

Kada se govori o karcinom dojke, prva stvar koju mnogi navode jeste samopregled, koliko je važan i koliko često treba da obavljamo isti?

,,Samopregled je jako bitan. Rano otkrivanje čvorića i promjena uz dijagnostički pregled mogu spasiti život. Preporučljivo je da žene starije od 20 godina  počnu sa samopregledom jednom mjesečno između drugog i petog dana nakon prestanka menstruacije, jer su dojke u tom periodu najmekše i najpristupačnije samopregledu. Ako se napipa čvorić, ne treba paničiti, jer je samo 10% napipanih čvorića malignog porijekla.”

Poznato je da žene ne posjećuju često doktore, da li zbog obaveza ili uslova, a posebno se to može odnositi na žene u ruralnim sredinama, kako promijeniti to stanje?

,,Neophodno je raditi na što češćem informisanju žena o prednostima preventivnih pregleda kako bi postale svjesne svoje odgovornosti u ranom otkrivanju karcinoma dojke. Stadij bolesti je ključan u liječenju karcinoma, mnoge žene nisu upoznate s tim i ne pridaju preveliki značaj samopregledu i drugim metodama prevencije. Takvim ponašanjem, nažalost ugrožavaju svoje zdravlje jer u  trenutku kada se rak dojke može osjetiti pod prstima, on je velik već više od 1 cm, i prognoze su dosta lošije. Potrebno je brigu o sebi staviti na prvo mjesto jer tek kada su žene zdrave mogu biti dobre u svim ostalim životnim ulogama. “, kazala je doktorica Dženita.

Kada je poželjno uraditi ultrazvučni pregled, a kada mamografiju?

,,Ultrazvučni pregled dojki preporučuje se u dobi od 20-40 god., svake tri godine, a preko 40-e godine svakih jednu ili dvije godine, s tim da pregledi mogu biti i češći s obzirom na faktore rizika.  U starijoj dobi ultrazvuk se kombinuje sa mamografijom. Mamografija je zapravo rendgenska metoda pregleda dojki. Obavlja se na posebno konstruiranom rentgenskom uređaju koji se zove mamograf. Preporuke su da se mamografija radi kod žena iznad 50 godina starosti svake godine, a u dobi od 40-te do 50-te godine, kod postojanja faktora rizika, svake dvije godine.  Želim naglasiti da je za očuvanje ženskog zdravlja pored pregleda dojki, važno redovno pregledati i reproduktivne organe, kako bi se spriječila ozbiljna oboljenja posebno u rizičnim godinama kada su hormoni u disbalansu. ”

Poruka ili savjet ženama koje se trenutno bore i prolaze kroz fazu liječenja?

,,Poručujem im da ostanu jake i da se okruže pozitivnim ljudima koji će im uz ljubav i pažnju biti podrška na svakom koraku, jer je to ono što je ženama u tim trenucima najpotrebnije. Istakla bih da trebaju pratiti upute stručnjaka a savjetujem i da se pridruže udruženjima žena koje su preboljele karcinom dojke jer je svaki životni izazov lakše prebroditi kada znate da niste sami i imate potrebnu psihološku potporu.”, dodala je za kraj Dženita.