Kako preživjeti ispitni rok?

Kako preživjeti ispitni rok?

by admin, 11/06/2021

Na šta pomisliš kada čuješ ljeto? OK, nekima ljeto, nekima ljetni ispitni rokovi. Ma znaš o čemu govorimo, to je ono kad te sunce, more, plaža i društvo privlače više nego učenje. Ako još uvijek ne znaš s kojim predmetom započeti i kako ga naučiti, evo savjeta koji ti mogu pomoći.

1. Bitna je dobra organizacija!

Dobro poznata organizacija stvarno nije kliše! Znamo da o organizaciji možeš pročitati puno, ali jeste li ikada pokuašali  organizovati svoje učenje barem malo? Bilo da se radi o malom organizovanju poput: ujutro učim jedan predmet, navečer drugi, ili se radi o velikoj ploči na kojoj je od sata do sata upisana neka aktivnost – nema veze! Bitno je da se barem malo bolje organizuješ kako bi tvoj mozak znao da ima određeno vrijeme za učenje i da te kasnije čekaju druge stvari. Šta čekaš?

2. Olovku u ruke!

Vjerovali ili ne, bitno je za vrijeme učenja držati olovku u ruci! Olovka te može asocirati na neku informaciju… Na primjer, sigurno ste i sami nekada upitali “Imaš olovku da nešto zapišem?”. Zato, dok držiš olovku u ruci (čitaj: UČIŠ) istovremeno i procesuiraš informacije, ali ih i pamtiš!

Bonus bodovi: Pored sebe uvijek imaj papir. Nakon što ga cijelog ispišeš, a kasnije i pogledaš u njega, znat ćeš povezati gradivo i on će postati smislena cjelina.

3. Oprezno s markerima!

Neki vole boje, šarenilo i lijep izgled svoje knjige ili skripte, ali gotovo svaka stvar ima svoju funkciju pa tako i marker. Nema potrebe za šaranjem i podcrtavanjem svake rečenice. Od toga nema koristi. Radije odaberi dvije boje markera. Jedna neka ti bude za podcrtavanje nekog bitnog pojma, a drugom podvuci ostale bitne činjenice vezane za taj pojam. Ako ti je ovo premalo boja, uzmi još koju. Bitno je da ne podvlačiš rečenice, osim ako se ne radi o definiciji koja je stvarno važna. Veću funkciju od podvlačenja rečenica imat će podvlačenje pojedine riječi. Zato, oprezno s markerom!

4. U krevetu – spavanje, ne učenje!

San, san, san… Da bi imali koncentraciju  i izdržali naporne ispitne rokove potreban  je odmor i san. Najvažniji je onaj noćni koji bi, ovisno o osobi, trebao u prosjeku biti osam sati. Ali, opusti se i uzmi pauzu uz dnevni power nap u trajanju od 10 minuta koji može biti ključan za uspješan nastavak učenja. Upozorenje! Pripazi da se kratki odmor ne pretvori u zimski san. Plus, krevet je za spavanje pa za učenje pronađi drugi kutak!

6. Ugodna atmosfera!

Kad kažemo ugodna atmosfera, ne mislimo na ugođaj u spa centru koji te mami na san. Bitno je da učiš u svom radnom prostoru, bez buke i mirisa koji će te samo dekoncentrisati… ili uspavati.

7. Pričaj sam sa sobom!

Već smo rekli: piši, podvlači, ali i pričaj. O da… i to sam sa sobom. Učenje na glas daje bolje rezultate nego puko čitanje u sebi jer misli tad lako odlutaju. Evo kako: pročitaj gradivo, a zatim ga pokušaj ispričati na glas, baš kao da ga nekome objašnjavaš. A onda…

8. Nađi se sa kolegicama/kolegama

Evo ga, ovo ste čekali, napokon je na red došlo druženje. No, ovaj put neka to bude kvalitetno iskorišteno vrijeme s kolegicama i kolegama s kojima ćeš proći kroz gradivo i od svakog naučiti nešto, ako ti koji dio nije bio jasan, pitaj kolege, objasni i ti njima jer… u društvu je uvijek lakše!