Kako učiti kada vam ponestane motivacije?

Kako učiti kada vam ponestane motivacije?

by admin, 19/01/2021

Od sutra krećem učiti. Naučit ću baš sve i odlično ću se pripremiti.’

Koliko ste samo puta ovo pomislili kad ste bili svjesni da vas čekaju iznimno teški ispiti na fakultetu ili u školi? Obično to i ostane na planu ‘od sutra ću’, jer je iznimno teško motivirati se za učenje posebno nakon dužeg perioda negrijanja stolice.

Mjesto za učenje

Mjesto za učenje jedna je od najbitnijih stavki, a istraživanja pokazuju kako se najbolje uči na istom mjestu. Radni sto najčešće je mjesto za učenje, ali bitno je da na stolu nema stvari koje bi vam mogle odvlačiti pažnju, poput TV-a ili časopisa. Ipak, neki se najbolje osjećaju dok uče na krevetu ili kauču, a jedino što je bitno kod samog mjesta jeste da se radi o mirnom kutku u kojem ćete se moći fokusirati i posvetiti gradivu bez ometanja.

Plan učenja

Prije samog kretanja na učenje, važno je izraditi raspored aktivnosti koji obuhvata učenje, ali i zabavu te sve ostale obaveze. Stručnjaci i pedagozi savjetuju da se odredi vrijeme za učenje određenog predmeta te da je idealno izdvojiti 20 do 30 minuta za učenje nakon čega je potrebno napraviti malu pauzu od pet do deset minuta kako bi naučeno gradivo ”sjelo”. Nakon dva sata učenja, treba napraviti pauzu od pola sata.

Bez učenja napamet

Uspješno učenje i usvajanje gradiva dobiva se samo ako se uči s razumijevanjem. Najbolji način na koji se to može postići jeste da ponovite ono što ste taj dan učili u školi ili fakultetu, upoređujući gradivo iz udžbenika sa svojim bilješkama. Jedan od trikova je označavati gradivo flomasterima u boji po važnosti gradiva flomasterima u boji. Također, post it papirići mogu poslužiti kao podsjetnici na određene stvari kod učenja.

Ponavljanje je majka znanja

Što više ponavljate ono što ste naučili, to je veća vjerovatnoća da ćete zapamtiti gradivo na duže vrijeme.

Usredotočite se samo na učenje

Mobitel, laptop, iPad i/ili TV maknite od sebe kada pokušavate učiti.Iako je multitasking super, za vrijeme učenja bilo bi najbolje da vas ništa sa strane ne ometa. Instagram neće pobjeći, a upravo to vam može biti motivacija za produktivnije učenje. Maknite mobitel i nakon sat vemena se nagradite digitalnim poslasticama koje konzumirate 5-10 minuta pa opet na učenje!

Nadamo se da će vam neki od ovih tips and tricks korisiti 🙂