Maida Hadžiahmetović: Učite za život, ne za ocjenu

Maida Hadžiahmetović: Učite za život, ne za ocjenu

by admin, 14/06/2020

Nako što ste upoznali našu Šejlu vrijeme je za još jedan biser naše riznice-Dorrah.

Razgovarala: Almedina Hrnjić

Marljiva, uspješna, uvijek nasmijana i spremna pomoći, Maida Hadžahmetović dolazi nam iz Modriče, a u Tuzlu se doselila 2015 godine. Upisuje Tehnološki fakultet smjer- Prehrambena tehnologija. Nakon redovnog studija, Maida sa svoje 23 godine upisuje master studij prehrambenog inženjerstva.

Za početak sa nama i vama Maida je podijelia svoje iskustvo o studiranju u Tuzli i boravku u Dorrahu.

“U Tuzlu sam došla 2015 godine. Kada sam trebala upisati fakultet,  Tuzla je bila najbilži grad, a i dopao mi se studijski program Tehnološkog fakulteta. Na kraju druge godine sam dobila poziv da konkurišem za studentski dom, međutim nisam znala da je riječ o Dorrahu. Poslala sam svoju biografiju, jer sam željela da vidim kako izgleda život u studentskom domu i da probam nešto novo. Prošlo je  samo nekoliko dana kada je uslijedio poziv za razgovor i tada sam se upoznala , sada već sa svojom drugom kućom, Dorrahom. Nakon razgovora i konačnog useljenja,  postala sam stipendistica, i sad vec treću godinu za redom imam stipendiju u vidu smještaja i hrane. Najveća prednost Dorraha je što smo zaista svi kao porodica i što se uvijek osjeća toplina doma. Zaista dosta putujem, ali se uvijek vraćam u Dorrah jer je to moja druga kuća”

Odlazak od kuće nikada nije bio lak, ali ukoliko idete na odmor ili izlet znate da ćete se vratit kroz nekoliko dana,  kako to izgleda kada napustite dom i mjesecima ste daleko od onih koje najviše volite? Maida objašnjava kako je na prvim godinama svog studiranja, uporedo radila i nije imala slobodnog vremena, pitali smo našu Maidu kako iz njenog ugla izgleda studentski život u Tuzli?

”Studentski život generalno je pun avantura, uspjeha i padova. Na moju sreću ili nesreću imala sam priliku naučiti na teži način kako postići željeni uspjeh. Prije ulaska u Dorrah, nisam imala baš slobodnog vremena, jer pored studiranja sam i radila. Na taj način sam sebi zarađivala za skroman studentski život, daleko od kuće.  Prednosti studiranja u drugom gradu su definitivno poznanstva i prijateljstva te prilike za usavršavanje naše ličnosti, a kao nedostatak navela bih upravo tu razdvojenost od onih koje najviše volimo.”

U životu je bitno raditi ono što volite, jer nećete osjetiti da radite već uživati, a tako je i pri odabiru studijskog programa. Tuzla joj je bila najbliža kako je na početku nam to Maida kazala, a zašto baš Tehnološki fakultet?

”Tehnološki fakultet je moj izbor,  jer zaista volim hemiju i upisala sam Prehrambeni smjer jer me oduvijek zanimao proces nastajanja mnogih proizvoda u ishrani. Zato sam nakon diplomskog studija odmah upisala i master studij kako bih još usavršila znanje. ”

Maidi želimo sreću na master studiju, u daljem razgovoru Maida nam otkriva kako gaji veliku ljubav prema putovanjima, a evo šta preporučuje i vama da posjetite?

”U momentima kada knjiga nije u rukama, volim da putujem, istražujem i upoznajem  nova mjesta kako u našoj zemlji tako i šire. Smatram da putovanjem stječemo znanje o novim mjestima, kulturama, tradicijama i da tako bogatimo svoje životno iskustvo. Omiljeno mjesto mi je grad Osijek u Hrvatskoj, a najdraže putovanje posjeta Španiji, to su dva mjesta koja toplo preporučujem. Također, mjesto koje bih preporučila da posjetite je Mostar, jer prije svega treba da istražimo i upoznamo našu zemlju.”

Putovanja su zaista korisna stvar, jer ispunjuju duh čovjeka, ali ponekad je teško pronaći motivaciju za bilo šta, a kako je Maida pronašla motivaciju i dobila vjetar u leđa u bitnim momentima njenog života?

”Hiljadu čudesnih sunaca,  Hosseini Khaled je knjiga koju bih preporučila svima, jer je upravo ona meni dala  motivaciju i vjetar u leđa, pročitala sam je u trenutku donošenja bitne odluke. Ono što mogu reći da nikada ne odustajete bez obzira kakva vas iskušenja čekala kroz život. Važno je da budete spremni na sve prepreke koje život nosi, jer je život satkan od uspjeha i padova.”

Naša Maida je bila brucoškinja, a evo šta budućim brucošima/cama želi reći.

”Moja poruka za buduće brucoše/ice  da slušaju svoje srce i upišu ono što zaista vole, da uče za život, a ne za ocjenu i da uživaju u gradu soli. Ako ste studentice kao i ja  i dolazite iz drugog grada, toplo bih preporučila da odaberete Dorrah, jer ćete pored usluge smještaja i hrane, steći drugu porodicu i dobiti priliku za usavršavanje.”

Našoj Maidi želimo sreću i uspjeh u nastavku studiranja, a evo gdje ćemo Maidu sresti za 10 godina?

,,Za deset godina voljela bih da postignem sto više iskustva u svojoj struci i da budem dio mnogih humanitarnih projekata kako za studente tako i za sve one kojima je pomoć potrebna.”