Novembarske aktivnosti: Šta se krije iza vrata naše riznice

Novembarske aktivnosti: Šta se krije iza vrata naše riznice

by admin, 15/12/2020

Nova godina će za nešto manje od mjesec dana pokucati na naša vrata, a upravo je ovo period da se prisjetimo i napravimo kratko retrospektivu svega onoga što smo da sada, uradili, ostvarili i naučili. 

Hrnjić Almedina

Nećemo se vraćati na sam početak, tamo daleki januar, vratit ćemo se unazad mjesec dana i vidjeti šta se to u Dorrahu dešavalo tokom novembra.

U životu je važna komunikacija i razgovor bilo da je riječ o prijateljstvu, ljubavi, poslu, fakultetu, važno je da razgovaramo jer na taj način razmjenjujemo mišljenja, ideje i učimo. Jedna od aktivnosti u novembru je “DIVANHANA” koja je realizovana svaki ponedjeljak, a teme o kojima su studentice zajedno sa našom kolegicom Hidom Salihović, razgovarale su:  Smisao čovjekovog postojanja;  Univerzalni sistem za uređenje svaobuhvatnog čovjekovog života; Girls talk; Žena i Islam; Uticaj okruženja na životna opredjeljenja.  Koliko su teme značajne i važne za naše studentice i šta za njih predstvalja jedno ovakvo druženje, kazala nam je jedna od studentica.

“Divanhana je naš sedmični odmor, naša lijepa priča kojom pišemo zajedničku knjigu. Razmjenjujemo mišljenja, učimo jedana od druge i tražimo ideje za bolje sutra.  Te trenutke možemo opisati kao toplinu koju gradi naša sloga i osmijesi na licima. Moto koji ima za cilj naša Divanhana je da čovjek svojim radom, željom, upornošću, duhovnim ispunjenjem i pozitivnim mišljenjem može ostvariti svoj san i biti od velike koristi za društvo.”

Pored Divanhane i  razgovara tu je i kreativna radionica „HENNA ART“. Umjetnost pomaže čovjeku da iskaže svoje posebno viđenje stvarnosti i  da ispolji svoju maštu, a zaista mašta može svašta. Ovoga puta su studentice imale priliku da probaju nešto novo, pa čak i one koje nisu vješte sa linijama. Uz ugodno atmoferu, svijeće, laganu muziku nastale su prelijepe “tetovaže”, za neke je to bio cvijet, a za druge kafa ili villionski ključ.

Sve već navedeno je jedan od primjera aktivnosti koje su nam potrebne, ali ono što je čovjeku najpotrebnije jeste zdravlje. Povodom toga, jedna od naših studentica medinice, Almira Mujačević održala je radionicu  „PRVE POMOĆI“ za svoje kolegice i sustanarke.  Ne trebalo zlu kako se kod našeg naroda kaže, ali lijepo je i  teba da bude naša obaveza da u hitnim situacijama znamo pružiti pmoć ugorženom.

“Radionica je za mene je imala veliko značenje, pomogla mi je da obogatim svoje znanje iz  prve pomoći i naučila sam dosta stvari koje sutra mi mogu pomoći da spasim nekome život. Dobro je došla i kao predah od učenja i skretanje misli od knjige.”, odgovor jedne od studentica koja je prisustvovala radionici “Prve pomoći”.

Kada smo naučili  o zdravlju, upoznali se sa mnogim temama na Divanhani, pokazali umjetničku stranu, došao je i 17.novembar kada smo obilježili Međunarodni dan studenata. Uz kratko video uretke naših studentica, Anide i Šejle i razgovor sa njima koji možete pročitati  ovdje  podsjetili smo se koliko je zapravo lijepo biti student.  Iako se mnogima čini težak, ipak su studentski dani period kada uhvatite u svoj album najljepša sjećanja, upoznate bliske ljude i shvatite najvažnije lekcije života.

Nakon nekoliko dana, 25.novembar, Dan državnosti. O ljubavi prema domovini govorile su Dženana, Leila i Hana, a svi smo osjećali ljubav, zahvalnost i radost, što smo dio jedne od najljepših zemalja. A kako su to studentice Dorraha obilježile ovaj praznik možete pogledati ovdje:

Nadamo se da ste imali kratki uvid u aktivnosti koje su se prethodno desile u mjesecu novembru, ovo je samo mali dio naše riznice i vrijednih bisera. O svemu što trenutno radimo i planiramo uraditi možete pratiti i podržati nas na našoj Facebook stranici kao i Instagram profilu.