O jednoj A. Inspiraciji naše Dorrah zajednice

O jednoj A. Inspiraciji naše Dorrah zajednice

by admin, 22/03/2021

“Skromnost je vrlina velikih ljudi”.

Autor:Almedina Hrnjić

Prethodno napisana fraza ili izreka je rečenica koju često možete čuti od uspješnih ljudi, mogu da potvrdim  već da je ova već tako poznata fraza zaista istinita.

Griješite ako mislite da ću pričati o sebi i svom nekom uspjehu, ne. Pričam vam o njoj, čije je drugo ime skromnost. Ne moram vam reći njeno ime i prezime, koji fakultet studira, koja godina i odakle dolazi. Nema potrebe za tako lako dostupnim podacima danas, kada je sve moguće jednim klikom. Dobro ne baš sve, ima nešto što ne možete namjestiti niti jednim filterom koji upotpunite citatom Meše.

Ona je dio naše zajednice već četiri godine, biser u našoj riznici, onaj biser koji jako, ali baš jako sija. Njena skromnost, odanost i prijateljstvo je nemjerljivo. Kada je sretnete u liftu, restoranu ili na ulici uvijek će vam uputiti osmijeh kao znak lijepog odgoja i dobrog insana, a ona to zaista jeste. Od nje nikada nećete doživjeti da o drugima loše priča, ako nema lijepo da kaže, prešutjet će. Zapitajmo se kako bi naš svijet izgledao kada bismo bar malo naučili od nje, kada bismo brinuli o ljudima i prirodi kao ona?

Svijet bi bio sretan,  planeta zdrava, a mi bismo znali dijeliti sreću i uspjeh drugih, razumjeti tugu i suosjećati se sa bolom. Možda vam je i previše čudno što još uvijek ne otkrivam ime, a upravo je to caka. Kada bih je zamolila da o njoj pišem i odam njeno ime, dobila bih još jedno u nizu: ‘ A nemoj mene, nemam ja šta da kažem.’ Itekako da ima, a ima šta i da pokaže…

Ona vješto ostavlja tragove na papiru, njeni crteži nose u sebi  težinu, nešto lijepo, rekla bih umjetnost. Kada biste sada ušli u našu zajednicu i random djevojku pitali šta misle o njoj, sigurna sam da niko ništa loše ne bi rekao. Upravo zbog toga pišem, pišem o njoj kao nekome ko je vrijedan pažnje i vrijedan vašeg jednog klika na link ovog članka.

Danas u vrtlogu vremena, pandemije, loših ekonomskih uslova, umornih i smrknutih lica na ulici, postoji ona, sa osmijehom na licu i mnoštvom toplih riječi . Razmislite, dobro se zapitajte zašto o tako naizgled običnim stvarima/osobinama pišem danas, zar nismo dali preveliku vrijednost prolaznošću i zapostavili ono što je potrebno našem srcu, miru u nama?

Ona će i dalje biti skromna, neće željeti da oda svoje ime, ali ne treba vam njeno ime, uzmite od nje malo ljudskosti, brinite malo više o ljudima oko sebe i budite dobri. Dobro je biti okružen dobrim ljudima, mi smo sretni sa njom. Budite i vi i ostanite dobro i zdravo.