Od sutra počinjem učiti: Evo nekoliko savjeta kako učiti i kada vam se ne da

Od sutra počinjem učiti: Evo nekoliko savjeta kako učiti i kada vam se ne da

by admin, 05/02/2024

Svi znamo taj osjećaj kada je neophodno da učite ali vama se jednostavno ne da.

Naučiti kako učiti je možda najkorisnija od svih vještina. Stara poslovica kaže da je znanje moć, ali ipak često imamo određen otklon prema učenju, pa to povezujemo s nečim dosadnim ili napornim.

Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli  pomoći da naučite kako učiti čak i kada to ne želite.

1. Postavite zaista male ciljeve

Kada vam se ne da učiti, najbolji pristup je da učinite najmanje što možete. Znate kako kažu: bolje je nešto nego ništa. Korištenje ove metode pomoći će vam da se osjećate kao da ste tokom dana bili produktivni. Ovakvo učenje čak će vam pomoći da polako izgradite zamah i počnete više učiti.

2. Neka bude zabavno

Priznajte: učenje je većinu vremena dosadno. Ako učite čak i kada vam se ne sviđa, to je još dosadnije. Možda je vrijeme da se stvari promijene. Koristite šarene olovke, highlightere, stikere, pauze.

3. Razmislite zašto učite

Ako učiš, dobićeš dobre ocjene. Morate se motivirati za učenje svaki dan. Možete pogledati hashtagove i dobiti inspiraciju od svih ljudi koji posvećuju vrijeme učenju. Jedna od naših preporuka je da gledate ljude koji uče na YouTube. Takva videa vam čak mogu dati ideje za bolje učenje.

4. Pravite pauze

Satima učite. Vrijeme je za pauze. Možete podesiti tajmere kako biste spriječili pojavu glavobolje, ili još gore, bolove u leđima. S vremena na vrijeme možete ustati i istegnuti se. Organizujte zdrave  grickalice koje ćete imati u pauzi. Takođe možete slušati muziku i zatvoriti oči na neko vrijeme. Ovo će vam pomoći da vaše učenje učinite podnošljivijim.

U svakom slučaju, trebate staviti svoju potrebu za dobrim ocjenama iznad svog trenutnog stanja uma. Čak i kada vam se ne sviđa, gurajte se. Olakšajte učenje. Postavite manje ciljeve. Motivirajte se, stvorite naviku.

Sretno 🙂