Prim. dr. Fatima Klempić-Dautbašić: Redovni PAPA testovi bitno su zadnjih godina uticali na smanjen broj žena oboljelih od raka grlića maternice

Prim. dr. Fatima Klempić-Dautbašić: Redovni PAPA testovi bitno su zadnjih godina uticali na smanjen broj žena oboljelih od raka grlića maternice

by admin, 27/01/2021

Zbog činjenice da je rak vrata maternice i dalje drugi najčešći oblik raka kod žena, januar je već duži niz godina mjesec posvećen podizanju svijesti o ovom malignom oboljenju.

O tome zbog čega je PAPA test važan za svaku ženu i kako se izvodi, razgovarali smo sa uvaženom doktoricom –  Prim.dr.  Fatimom Klempić Dautbašić, spec. ginekologije i akušerstva.

Možete li nam reći šta je PAPA test?

PAPA test je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se otkrivaju promjene u stanicama vrata maternice, detektira HPV (humani papiloma virus) a rezultati mogu ukazivati na razvoj raka grlića maternice i u najranijoj fazi, kada su šanse za izlječenje velike. Uobičajeno se radi sedmog dana nakon menstruacijskog ciklusa, kako bi interpretacija nalaza bila adekvatna.

Kada je potrebno uraditi prvi PAPA test?

U pravilu, prvi PAPA test svaka žena bi trebala uraditi nakon što stupi u spolni odnos sa partnerom, a nakon toga, ukoliko je zdrava, dovoljno je jednom godišnje, kako bi se ustanovilo ukoliko postoje neke anomalije na vratu maternice, infekcije ili rak grlića maternice. Dva do tri dana prije odlaska na testiranje ne bi trebalo koristiti vaginalne lijekove, kreme, pjene, pudere ili kupke, a također jedan do dva dana prije testa ne bi trebalo imati seksualne odnose.

Da li je bolna pretraga i kako se izvodi?

PAPA test je potpuno bezbolan, a izvodi ga ginekolog dok žena leži na ginekološkom stolu. Uvođenjem spekuluma u rodnicu ginekolog prikazuje vrat maternice te špatulom i četkicom uzima obrisak sa stražnjeg svoda rodnice, rodničkog dijela vrata maternice te iz kanala vrata maternice. Obrisak se s drvene špatule i štapića prenosi na stakalce koje se uranja u alkohol radi fiksiranja (očuvanja) stanica te se boji specijalnom metodom kako bi se uzete stanice mogle mikroskopski analizirati. Želim istaći da se i ženama u menopauzi isto tako preporučuju redovni PAPA testovi. Čak i nakon histerektomije (uklanjanja maternice) je potrebno obaviti barem 3 uzastopna testa sa urednim nalazima kako bi sa sigurnošću ljekar mogao potvrditi da daljnje testiranje nije potrebno (ukoliko pacijentica nije operisana zbog karcinoma grlića).

Zbog čega je ovaj test tako važan za svaku ženu?

Redovni PAPA testovi bitno su zadnjih godina uticali na smanjen broj žena oboljelih od raka grlića maternice. Ukoliko se žena redovno testira, rak grlića maternice će se otkriti u samim počecima kada je postotak izlječenja vrlo visok ili će se već u početku žena liječiti od HPV-a, koji je uzročnik raka grlića maternice, prije nego se rak uopšte razvije.

Kakvi mogu biti rezultati PAPA testa?

Nalazi PAPA testa mogu biti pozitivni ili negativni. U slučaju pozitivnih potrebno je potvrditi ili opovrgnuti rezultate kolposkopijom i biopsijom.  Kod lažno pozitivnih ili lažno negativnih se za početak preporučuje ponavljanje PAPA testa ukoliko postoje sumnje da nalazi ne pokazuju stvarno stanje, a tek potom odlučivati o daljnjem liječenju ukoliko je potrebno. Ako se PAPA testom utvrdi ASC-US – atipične skvamozne stanice neodređenog značenja, nemojte brinuti, možda se radi tek o manjoj upali ili infekciji. Sljedeći mogući nalazi su CIN I, CIN II, CIN III ili LGSIL i HGSIL. CIN-ovi (cervikalne intraepitelne lezije) ili premaligne promjene vrata maternice, mogu biti niskog stepena (CIN I) i visokog stepena (CIN II i CIN III) – što znači niskog i visokog rizika za razvoj raka vrata maternice.   Čak i ako se PAPA testom utvrde abnormalnosti, nema razloga za paniku jer to ne mora nužno ukazivati na rak grlića maternice. Neke od abnormalnih stanica mogu s vremenom prerasti u rak, ali ukoliko ljekar pravovremeno reagira sa pravilnom terapijom, do toga najvjerojatnije neće doći. Ukoliko rezultati nisu u potpunosti jasni ljekar će vjerojatno ponoviti PAPA test. – navodi dr. Klempić. (tuzlanski.ba)