Šejla Mehić studentica Medicine: Za ispunjenje cilja potreban je dobar plan

Šejla Mehić studentica Medicine: Za ispunjenje cilja potreban je dobar plan

by admin, 04/06/2020

U ovosedmičnoj rubrici “Naše priče” predstavljamo 20-godišnju Šejlu Mehić, studenticu koja nam dolazi iz Kaknja.

Razgovarala: Almedina Hrnjić

Šejla je uvijek vedrog osmijeha, pozitivne energije i sa željom da svakim danom uči nešto novo te upozanaje nove prijatelje. Šejla nam se pridružila prije 8 mjeseci. Studentica je na odsjeku za laboratorijsku dijagnostiku- na Medicinskom  fakultetu u Tuzli. Našu Šejlu koja je izrazito marljiva i vrijedna upoznajte u nastavku kroz kratki razgovor.

Kada si došla na studije u Tuzlu i kako bi opisala svoj boravak u Dorrahu, šta bi izdvojila kao prednost?

”U Tuzlu sam došla početkom akademske 2019/20 godne u mjesecu oktobru kada je počeo i moj boravak u Dorrahu. Kao najveću prednost  Dorraha izdvojila bih sigurnost, koju  mi pruža dom i  ljubazno osoblje budući da sam studentica koja dolazi iz drugog grada. Studentski hotel Dorrah mi je pored smještaja pružio i edukatvino kreativne radionice  za profesionalno i lično usavršavanje te omogućio prostor za druženje i zabavu. Dorrah bih zaista opisala kao mjesto koje nama pruža osjećaj kao da smo u svom vlasitom domu. “

Studentski život je kažu najbolji i najljepši period života, a to nam je i potvrdila naša Šejla, te opisala kako za nju izgleda studentski život, budući da je za nju ovo nova sredina.

”Studentski život je zaista poseban život. Svakog dana nam pruža nove avanture i obaveze koje će nas podsjećati da su studentski dani bili posebni. Jedini nedostatak studentskog života nas studenata/ca  iz drugih kantona je  zapravo udaljenost od kuće, ali  i  to predstavlja jednu od prednosti. Na taj način stičemo određeno samopouzdanje i veliki broj prijatelja.”

Šejla je kako smo na samom početku kazali studentica Medicinskog fakulteta, razlog tome navodi kako je još svoje srednjoškolsko obrazovanje usmjerila ka medicinskim naukama.

”Pohađala sam Medicinsku školu u Zenici. Odlučila sam da i svoje akademsko obrazovanje nastavim u tom smjeru, sada sam studentica na odsjeku za laboratorijsku dijagnostiku na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Nadam se da ću svojim radom, trudom i željom za učenjem ostvariti svoj san i steći znanje kojim ću doprinositi zajednici.”

Pored obaveze učenja i studiranja, u životu svakog studenta/ce postoje i oni trenuci kada knjiga nije glavna obaveza, za nekoga je to sport, teretana, planinarenje, a za našu Šejlu to je pisanje.

”Iako su ti trenuci rijetki, pronađem  vrijeme za nešto što me ispunjava. Moj hobi je pisanje tekstova i kratkih priča, jer  se na taj način oslobađam pozitvnih i negativnih emocija. Sve ono što podijelimo sa listom papira ostaje da nas podsjeti kroz kakve trenutke smo prolaziili. Papir je mjesto na kojem tajne ostaju tajne.”

Čovjek u sebi ima dva vuka kako je to Hermann Hesse opisao u svojoj knjizi “Stepski vuk”. Bitno je kojeg više hranimo, dobrog ili lošeg. To nam govori da je svaki čovjek satkan od mana i vrlina, a koja je to najveća mana i vrlina Šejle?

” Teško je pričati o svojim vrilnama i manama, ali svaki čovjek ima svoju pozitivnu i negativnu stranu. Kao manu bih izdvojila svoju tvrdoglavost, koja me ponekad i košta. A vrlina koju posjedujem i koja me često dovede do uspjeha je upornost i želja za novim druženjima i saznanjima.”

Ponekad nas vodi kroz život pjesma, citat, priča ili neko od naših uzora. Šejla se prisjeća kako je još u osnovnoj školi sa njima profesor podijelo formulu za uspjeh.

” Tokom pohađanja osnovne škole na jednom od časova Bosanskog jezika i književnosti razgovarali smo na temu kako doći do željenog cilja. Predmetni nastavnik nam je tog dana napisao jednu formulu koj treba da nas vodi kroz život. Glasila je: ,,Red, rad i disciplina je naš ispunjeni cilj!”. Zaista mi je ta formula ostala kao moj moto koji me vodi kroz život i kada je najteže sjetim se da svojim radom je moguće prevazići svaku prepreku. Ispunjen cilj se ostvaruje kada se za njega napravi dobar plan.”

Vjerujemo da ćete i vi iskoristiti Šejlin moto, koji je super za ostvarivanje cilja i postizanje željenog uspjeha. Neizbježno pitanje za našu Šejlu je bilo, a gdje se vidi za 10 godina?

”Teško je razmišljati o tako dalekoj budućnosti, ali svi mi imamo mašte i snove. Nakon završetka fakulteta moja želja bi bila da ostanem u svojoj državi i doprinosim zajednici kroz svoj rad, ali mi nikada ne znamo gdje nas čekaju novi izazovi i ponude.”

Kao i uvijek za svaki kraj, poruka budućim studenticama?

”Ako se odlučite da nakon srednje škole svoje obrazovanje nastavite u Tuzli, za siguran i poseban boravak vam preporučujem Studentski hotel Dorrah!”