Slavimo uspjehe: Naša Anida Šehić dobitnica Dekanove nagrade na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli

Slavimo uspjehe: Naša Anida Šehić dobitnica Dekanove nagrade na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli

by admin, 08/01/2021

Ambiciozna, istrajna, uporna, dobra prijateljica, tvrdoglava i uvijek sa osmijehom na licu, Anida Šehić je studentica koja je dobila nagradu dekana za najbolji ostvareni uspjeh za akademsku 2019/20. godinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Razgovarala: Almedina Hrnjić

Ponos, da upravo je ovo najbolja riječ koja može opisati ono što osjećamo kada je u pitanju Anida. Redovna studentica Medicinskog fakulteta, šesta godina, a da pri tome ni jednu od studijskih godina nije obnavljala, također u svojoj generaciji na svakoj godini je imala najbolji prosjek.

Koja je njena motivacija i kako sve postići saznajte u nastavku.

,, Ono što me stalno motiviše jeste moja porodica prijatelji kao i misao da ću sutra biti jedna od onih koja pomaže ljudima.”

Primila si nagradu za najbolji prosjek u akademskoj 2019/20 godini kako se osjećaš?

,, Čast mi je i predstavlja mi to na neki način motivaciju za daljnji rad i uspjeh. Također predstavlja mi i jednu uspomenu koje ću se sjećati kao dio mog studentskog puta i uvijek će negdje stojati da mi pokaže koliko zapravo mogu i da ne treba da odustajem jer sve se može, bitno je vjerovati.”

Pored ovogodišnje nagrade dekana, Anida je primila nagradu Federalnog ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport za najbolji ostvareni prosjek u akademskoj 2018/19. ispred Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Kako sve postigne i koji je to Anidin recept za uspjeh?

,,Pola odrađenog posla je dobro isplanirano vrijeme  koje  će uključivati i radne obaveze, ali i vrijeme za porodicu, prijatelje i odmor. Jer jedno bez drugog  može, ali ako se posvetite samo učenju i studiranju, onda ćete vjerovatno propustiti i neke druge čari studiranja za kojima ćete možda u nekoj dalekoj budućnosti  žaliti. Ne kažem da se ja nisam odricala nekih stvari meni bitnih, naprimjer  porodična okupljanja ili rođendane bliskih ljudi, ali ipak sam znala izdvojiti vrijem za sebi bitne ljude i momente.”

Vjerujemo da mnoge zanima kako izgleda jedan dan sjajne studentice poput naše Anide, a evo kako je ukratko opisala jedan studentskog života.

,,Dan mi počinje uz jednu veliku šolju čaja, izvršavanjem obaveza koje sam prethodne noći isplanirala, a  zatim se spremim za predavanja  i vježbe, poslije kojih se vraćam u dom, gdje uvijek odvojim nekoliko minuta da se pozdravim sa svojim prijateljicama i usput napravim predah, a zatiim slijedi učenje i sabiranje  utisaka tog dana i križanje ispunjenih obaveza, a to je jako važno. Dakle da imate neku to do listu i na kraju dana vidite koliko zapravo vi toga uradite.”

Medicina je zaista nauka koja ima mnogo oblasti, ali koja je ona u kojoj bi se voljela profilisati sutra kada završiš fakultet?

,,S obzirom da sam se uvijek interesovala za mozak kao organ s jedne strane, a sa sa druge za hirurugiju kao medicinskiu disciplinu, onda sam svoju ljubav pronašla u neurohirurgiji.  To je jedna od najkompleksnijh specijalizacija u medicini, ali to me nije obeshrabilo niti umanjilo moju želju da se time bavim. Međutim u medicini važi pravilo da posao bira tebe  a ne obrnuto.

Koliko je vrijedna i želi da napreduje, govori i Anidina aktivnosti van fakulteta. Na nedavno održanom webinaru kojeg je realizovao  InciSioN (organizacija koja se bavi idejom globalne hirurgije i koja pruža mladima mogućnost da pored fakulteta steknu određeno znanje i vještine iz oblasti hirurgije.), Anida je bila u ulozi moderatorice, te je imala i priliku postaviti i razgovarati sa vodoćemi neurohirurzima, a od kojih je jedan među 10 najboljih u svijetu.

,,Moja topla preporuka studentima ne samo medicne već svih oblasti da svoj višak vremena ne ostavljaju neiskorištenim nego da ga iskoriste za dodatno usavršavanje i poboljšanje svojih vještina.”

A za kraj ovo bi bila poruka vrijedne i uspješne Anide Šehić.

,,Svaki početak je težak, ali bitno je ne odustajati na prvoj prepreci i jednostavno kada dođe do pada treba imati snagu da ustaneš i da nastaviš tamo gdje si stao, jer na kraju tog puta kojeg si započeo bit ćeš zahvalan  što nisi odustao.”