Zagrlite nekoga – danas je Međunarodni dan zagrljaja

Zagrlite nekoga – danas je Međunarodni dan zagrljaja

by admin, 21/01/2021

Ideja Međunarodnog dana zagrljaja pripada Kevinu Zaborneyu, koji je ovaj praznik uveo 21. Januara 1986. u Cliou, Michigan, SAD. 

Zašto volimo međunarodni dan zagrljaja?

1. Grljenje gradi povjerenje i osjećaj sigurnosti.

To nam dosta pomaže u otvorenoj i iskrenoj komunikaciji. Zagrljaji pomažu u povećanju razine oksitocina, koji liječi i bori se protiv osjećaja usamljenosti, izolacije i bijesa.

2. Grljenje je zdravo

Zagrljaji jačaju imunološki sistem. Nježni pritisak na prsnu kost stvara emocionalni naboj i stimulira timusnu žlijezdu, koja regulira i uravnotežuje proizvodnju bijelih krvnih stanica u tijelu. Zagrljaji utiču i na živčani sistem što znači da su dobri i za vaše emocionalno stanje i za vaše fizičko tijelo.

3. Zagrljaji mogu ublažiti naš strah.

Znanstvenici su otkrili da grljenje čak i ako je to samo neživi predmet poput medvjedića pomaže smiriti egzistencijalni strah pojedinaca. Međuljudski dodir toliko je moćan mehanizam da čak i predmeti koji mogu simulirati dodir druge osobe pomažu usaditi osjećaj egzistencijalne važnosti.

Iako smo svjesni današnje cijelokupne situacije na globalnom nivou nismo spriječeni da budemo fleksibilni i iskoristimo ovu priliku da pošaljemo virtualni zagrljaj nama dragim osobama. I vi danas dajte nekome do znanja da vam je stalo upućujući tople i vesele riječi ohrabrenja onima koji se trenutno nalaze u vašem krugu. Doprinesite njihovoj radosti dajući im do znanja koliko vam znače virtuelnim zagrljajem dok im ne budete mogli pružiti onaj pravi.

Također danas je savršen dan da damo jedan veliki i najvažniji zagrljaj pun ljubavi i nježnosti samima sebi. Self-hug ili pokazivanje ljubavi i suosjećanja prema sebi je i više nego iscjeljujuće. Zagrljaj i ljubav prema sebi će doprinjeti vašem samopouzdanju. To naravno zahtijeva praksu i možda će trebati vremena, ali uvjeravamo vas, grljenje sebe umanjit će osjećaj tjeskobe, a istovremeno će koristiti u vašem fizičkom,emocionalanom i mentalnom segmentu života.

I još nešto, zagrljaj je besplatan i traje manje od nanosekunde, vrijedi pokušati!

Poznata psihoterapeutkinja Virginia Satir je rekla:

“Za opstanak nam trebaju 4 zagrljaja dnevno. 8 zagrljaja dnevno radi održavanja. A za rast nam treba 12 zagrljaja dnevno.”

Moglo bi se čak reći da su zagrljaji najbolji lijek. Jednostavne stvari su uvijek najbolje, zar ne?